När du ska renovera ett våtrum

Våtrum är en benämning på ett utrymme i hemmet där det finns mycket vatten. Till exempel badrum eller tvättstuga. Att renovera ett våtrum skiljer sig en del från att renovera något annat av hemmets rum och det finns flera saker som kan vara bra att ha koll på i samband med att du ska renovera ett våtrum. I följande text får du veta mer om det.

Regler att förhålla dig till

Till att börja med är det bra om du vet om att det finns regelverk och lagar som säger att du inte får  åtgärda vissa delar av våtrummet på egen hand. Om du till exempel behöver sätta in nya rör måste du låta en behörig VVS-montör göra jobbet. Förutom att du behöver ta in en VVS-montör om du ska fixa med rören behöver du också ta in en professionell elektriker om du behöver dra el i badrummet. Om du inte tar hänsyn till de regler som finns kan det gå riktigt illa. Reglerna finns för att skydda dig om något skulle gå fel  och det kan kosta dig mycket pengar om du skulle gå emot reglerna och du som privatperson skulle mixtra med elen eller rören själv. Därför ska du se till att anlita de som är proffs.

Våtrum kräver särskilda material

Eftersom att våtrum skiljer sig från hemmets andra rum kräver det andra sorters material när du ska renovera badrummet. Du behöver till exempel tänka på att de material du använder för renoveringen ska tåla väta och skydda mot väta. Det finns material och produkter som är framtagna för att de ska användas i våtrum. Du kan till exempel inte använda vanlig målarfärg på väggarna. Du behöver också se till att använda både tätskikt och ytskikt när du exempelvis lägger kakel eller klinkers. Att hitta rätt material kan vara svårt och du kan rådfråga proffsen om du är osäker. Har du valt att anlita hantverkare så kan du lämna över badrummet i deras händer. De har koll på allt.